top of page

הכל על משקפיים

שאלות נפוצות ומיתוסים
מה זה קוצר ראייה?

מצב בו העין רואה טוב מקרוב אך לא מרחוק. מתוקן עם עדשה מינוס. אם יש מספר מינוס אחד במשקפיים האדם רואה טוב עד מרחק של מטר אחד ,כל דבר שרחוק יותר ממטר אחד נראה מטושטש. אם יש מינוס 2 במשקפיים הראייה הברורה היא רק עד חצי מטר. אם יש מספר 4 במשקפיים רואים ברור רק עד 25 סנטימטר.

האם ניתן להאט את העלייה במספר המשקפיים?

אולי כן! אנחנו לא מבינים למה המספר עולה מהר אצל חלק מהילדים, ועד לאחרונה לא יכולנו להציע טיפול שישפיע על קצב הגדילה. אבל מחקרים שבוצעו בעולם בשנים האחרונות הביאו לכך שהיום אפשר להציע טיפול בטיפות, או עדשות מגע מיוחדות, שייתכן ויאיטו את קצב גדילת מספר המשקפיים.

 

מה זה רוחק ראייה?
את זה ניתן לאבחן בהרבה מקרים רק בעזרת בדיקת עיניים עם טיפות להגדלת האישונים. מצב זה מתוקן על-ידי מספר פלוס במשקפיים. בניגוד לקוצר ראייה, מצב זה יכול להיות מתוקן על-ידי העין עצמה ללא משקפיים, אך הדבר דורש מאמץ ויכול לגרום לתופעות כמו כאב ראש, טישטוש ראייה מדי פעם, וקושי בקריאה. ככל שהגיל עולה, היכולת של העין לתקן בעצמה את הרוחק ראייה הולכת ונחלשת בהדרגה, ולכן לפי חומרת המצב ולפי הגיל נקבע הצורך במשקפיים.

 

מה זה אסטיגמטיזם? (״צילינדר״)
מצב זה אינו קשור לראייה מרחוק או קרוב, אלא מתאר מצב שבו העין אינה עגולה  - כמו כדורסל - אלא אליפטית - כמו ביצה. מצב זה מתוקן על-ידי מה שמכונה צילינדר במשקפיים, שזו עדשה שגם היא אינה עגולה ומתאימה בדיוק לצורת העין.

 

למה קשה לקרוא אחרי גיל מסוים?

העין שלנו דומה למצלמה אוטומטית – לאן שנפנה את מבטינו נראה ברור וחד, וזאת תודות למנגנון שעושה 'פוקוס' לכל מרחק. ככל שמסתכלים על חפץ קרוב יותר המנגנון הזה עובד יותר. לצערינו, המנגנון נחלש בהדרגה עם הגיל, ובסביבות גיל 40 הוא כבר לא מספיק חזק כדי לעשות 'פוקוס' לקרוב כדי שנוכל לקרוא בנוחות. לא מדובר במחלה, אלא בשינויים נורמלים שקורים בכל בני האדם. הפתרון – משקפי קריאה. מי שחי עד גיל 40 ללא משקפיים זקוק רק למשקפי קריאה. מי שיש לו משקפיים לרחוק )ליום-יום( זקוק עכשיו לשני זוגות נפרדים – אחד לרחוק ואחד לקרוב; פיתרון אחר הוא זוג משקפיים אחד שבו משלבים עדשות שניתן לראות איתם גם לרחוק וגם לקרוב, מה שנקרא עד לאחרונה 'ביפוקל' והיום 'מולטיפוקל'. מספר המשקפיים לקריאה הולך וגדל בהדרגה עד גיל 60 ולכן צריך להבדק ולהחליף אותם מדי כמה שנים.





אמונות שכיחות - לא נכונות!
צריך להביא ילד לבדיקת ראייה רק כשהוא מתלונן שאינו רואה טוב 

לא נכון. מספר משקפיים מתפתח וגדל לאט מאד, ולכן הילד שם לב שהראייה מוגבלת רק בשלב מאוחר. הוא לא יודע שילדים אחרים רואים יותר טוב מה שהמורה כותבת על הלוח, והוא חושב שלהתקרב לטלויזיה זה נורמלי. לכן מומלץ להביא את כל הילדים לבדיקה, בגיל שנה, 3 שנים, ולפני הכניסה לבית הספר. סיבה נוספת לבדוק את כל הילדים בגיל צעיר היא לגלות מחלות עיניים ובעיקר עין עצלה. אם ילד אינו רואה טוב רק בעין אחת )והוא אינו פוזל( אין שום דרך להורים לדעת את זה מכיון שהעין הבריאה מאפשרת ראיה רגילה. בעין עצלה הטיפול יעיל יותר ככל שגיל הילד קטן יותר, ולכן חשיבות הבדיקה והאיבחון המוקדמים.

 

אם לא משתמשים במשקפיים המספר יגדל יותר מהר
לא נכון. למרות שנעשו ונעשים היום מחקרים רבים בעולם, אנו עדיין לא יודעים בדיוק למה גדל מספר המשקפיים, ומכין שכך גם איננו יודעים כיצד להאט או לעצור זאת. לשימוש – או חוסר שימוש – במשקפיים אין השפעה על קצב גדילת המספר. לשימוש במשקפיים יש רק מטרה אחת – לאפשר ראייה חדה ובכך תפקוד טוב בבית הספר, בנהיגה, או בכל סביבה אחרת.

 

אם מאמצים את העיניים מספר המשקפיים יגדל מהר יותר
לא נכון. שימוש רב במחשב, קריאה באור חלש – פעילויות אלה עשויות לגרום לעייפות אך לא לנזק לעיניים ולא לגדילת המספר.

 

אם משתמשים בעדשות מגע המספר יגדל לאט יותר
לא נכון. למרות שיש כאלה שמבטיחים זאת, יש מחקרים שמוכיחים כי אין הדבר כך, שימוש בעדשות אינו משפיע על קצב גדילת המספר. (יש עדשות מיוחדות שתוכננו במיוחד לצורך האטת גדילת המספר, אך אלה לא עדשות הראייה הרגילות)

 

אפשר להקטין את מספר המשקפיים או לעצור את גדילתו בעזרת תרגילי עיניים
לא נכון. ממש לא נכון – פשוט אין כזה דבר. (יש תרגילי עיניים שיכולים לעזור מאד לראייה, אבל במקרה של בעיות במיקוד ראייה, כלומר עבודה ביחד של שתי העיניים; אין לזה שום קשר למספר המשקפיים)

bottom of page